2014. november 4., kedd

Ne dobja ki a megunt elefántját!



Lassan közeledik a karácsony, ilyenkor kezdik el megrendelni az ünnepi meglepetésnek szánt elefántborjakat. Sokan már el sem tudják nélkülük képzelni a karácsonyt Az ünnepek elmúltával azonban nagyon sok házi kedvenc kerül az utcára vagy lelketlenül kiteszik őket egy-egy elhagyatott helyen.
A gyermekek természetesen eleinte örülnek az ajándékba kapott 200-300 kilogrammos csöppségnek, de aztán hamar ráunnak. A szülőket is idegesíti, hogy a bébi pozdorjává zúzza e lakás berendezési tárgyait, laposra tapossa a család autóját, az etetése pedig sok esetben felemészti a család anyagi tartalékait. Nincs más választás, meg kell szabadulni tőle
.
Persányi Miklós a Fővárosi Állat- és növénykert igazgatója elmondta, hogy január közepén rengetegen keresik fel őket, azzal, hogy a megunt elefántjukat felajánlják nekik. Sajnos több állatot már nem tudnak befogadni, így is minden nagyobb kifutó tele van kidobott elefánttal, az igazgató úr szobájában is van két kisebb példány. A számuk jelenleg 312 darab, ami hatalmas terheket ró rájuk.
Az erdőkben kóborló példányok csoportokba verődnek és hatalmas pusztítást végeznek a növényállományban. Az erdészek által vadak ellen használt drótkerítés hatástalan ellenük, egyszerűen átgázolnak rajta és felfalják a friss telepítéseket. A számukat országosan 3.000 becsülik. A vadászok nincsenek felkészülve ekkora állatok kilövésére, ráadásul a megriasztott csorda rendkívül veszélyes. Magyarországon amúgy sincs hagyománya az elefánthús evésének.
Az elefántok megjelenése számos kellemes pikniket változtatott át eszeveszett meneküléssé. Egyes szemfüles példányok, már azt is megtanulták, hogyan lehet a halálra dermedt kirándulókról leszedni a hátizsákjukat.
A mezőgazdasági területeken is hatalmas károkat okoznak, hektárszámra falnak fel mindent, ami az ormányuk elé kerül.
A közutakon, autópályákon is rengetek torlódást és balesetet okoznak az átvonuló csordák, különösen igaz ez a párzási időszakra, aminek több szürke terepjáró látta a kárát.
A biológusok és botanikusok elmondták, hogy ilyen mértékű növekedés esetén hazánk erdei hamarosan füves pusztaságokká fognak változni. Azt is megfigyelték, hogy a tél közeledtével egyes állatok gyapjas bundát növesztenek, ami arra utal, hogy gyorsan képesek alkalmazkodni a hazai klímához.
Sajnos már a városokba is bemerészkednek, aminek több zöldséges pult szétverése lett az eredménye. Megérezve a zöldségek és gyümölcsök illatát, az állatok berontanak az áruházakba és teletömik magukat. Még a bevásárlókocsikból is kiveszik a számukra kívánatos falatokat. A biztonsági őrök mellé, sok helyen nyugdíjas elefántidomárokat alkalmaznak, de ez sem sokat segít a problémán.
Kérjük, fontolja meg, mielőtt megrendeli a karácsonyi elefántot. Próbálja meg gyermeke kívánságát mondjuk egy aranyhörcsöggel teljesíteni, magyarázza el neki, hogy ez is emlős állat, de nem szedi apró darabokra a beépített szekrényt, legfeljebb belerágja magát. Ha ezzel sem tudja meggyőzni, próbálja meg a hörcsögöt szürkére festeni. Ha nem használ ez sem, próbálja meg erélyesebb eszközökkel átformálni csemetéje ökológiai szemléletét.
Ha elefántot lát semmiképpen ne próbáljon elfutni, lassan hátráljon és közben le se vegye a szemét az ormányosról.

Írta: Toadwart, az Úr 2014. esztendejében

Abszurdok kicsiny boltja

Az abszurd olyan mintha értelme lenne, de nincs, vagy olyan mintha nem lenne értelme, de van.

Leraktam a kezem. Ellopták.

Kizárt, hogy bemenjek. De, hogy menjek be, ha kizárt.

Ez egy dörzsölt alak, egy fényes háromszög.

Húzom a lábam. Egy madzagon.

Hasogat a fejem. Elég jól megy, mivel éles az eszem.

Keresztbe tettem a kezem. Nehéz volt kihúzni.

Nyílt arca van, a kórházban talán össze tudják varrni.

Felidegesítettem magam. Ha lett volna rá lehetőségem faképnél hagyom magam.

Nagyon elhagytam magam. Anyám talált rám.

Osztottam az észt. Elfogyott.

"Osztom az észt. Nullával." (Borbély Viktor munkája)


Én mindig a levegőbe beszélek. Hogy lehetne máshogy?

Megettem a kenyerem javát. Kérhetnék még egy szeletet?

Valamit forgatok a fejemben, azaz reggelizek.

Zavart az elmém. Kiszedettem.

Végre magamra találtam, épp egy padon üldögéltem.

Száz szónak is egy a vége, "ó".

Rajtad tartom a szemem. Levehetném rólad?

Az éjfél az maholnap?

Annyira siettem, hogy kettesével vettem a levegőt.