2014. október 2., csütörtök

Praktikák nem csak profi fotósok számára

Kedves fotós barátaimnak szíves felhasználásra, szeretettel!

Az itt leírt fotózási technika bárki által szabadon terjeszthető, átalakítható, bővíthető, javítható, törölhető.

Ez azonban könnyen rongálhatja az Ön és a közelben tartózkodók egészségi állapotát, az így bekövetkezett balesetekért a szerző felelősséget nem vállal, árvákat nem fogad örökbe, özvegyeket nem támogat!

No, akkor térjünk a lényegre!

Bevallom, saját magamat nem tartom sem művésznek, sem profi fotósnak. Eddigi fotózási tevékenységem kimerült néhány épület, illetve növény lefényképezésével, a dolgok technikai részét nagyrészt rábíztam a véletlenre.

Néhány éve azonban rájöttem, hogy jobban érdekel a világ és a természet tágabb összefüggéseinek, komplexitisának ábrázolása, megjelenítése. Így csöppentem a trambulinos-fotózás extrém, de csodálatos világába.


Ezt a trambulin-fotót tavaly készítettem a Fertő tóról

A technika elsajátítására csak, egy megfelelő trambulinra van szükség, íme:
Egy egyszerű fotó-trambulin

Az eszköz megvásárlásakor figyeljünk oda annak súlyára, hiszen lehet, hogy nehéz terepviszonyok között is magunkkal kell vinnünk. A szállítást egyszerűbb esetben görgetéssel, mostohább terepviszonyok között a hátunkra erősítéssel oldhatjuk meg. Gyengébb fizikumú fotósoknak ajánlom egy sherpa alkalmazását.

Első és legfontosabb dolog a megfelelő helyszín kiválasztása. Kerüljük a szakadékok, vadkacsavadászatok, légvédelmi ágyúk és egyéb katonai létesítmények környékét. Figyeljünk az elektromos felső-vezetékekre is! Beltérben a födém miatt  a technika végzése nem ajánlott!

Javaslom, az első próbálkozásokat ne a legdrágább gépünkkel végezzük, megfelelő  erre egy egyszerű plüss nyúl is. Kezdjünk el egyre magasabbra ugrálni, majd ha ez már megy, az ugrás legmagasabb, azaz úgynevezett holtpontján nyomjuk meg a plüss nyúl orrát. Ügyeljünk arra is, hogy a megfelelő helyre érkezzünk vissza, ez talán a technika elsajátításának legnehezebb pontja. Ha nyuszi orrát már magabiztosan nyomogatjuk, rátérhetünk az élesben történő fotózás kipróbálására is. Eleinte elégedjünk meg kisebb, mondjuk pár száz méteres magassággal. A biztonság kedvéért viseljünk sisakot, valamint könyök és térdvédőt. Szerencsés, ha egy tapasztalt trambulin-fotós segítségét tudjuk igénybe venni. Családtagok lehetőleg na tartózkodjanak a közelben, mivel nagyon felzaklathatja őket a tevékenységünk.

A megfelelő magasságot nekünk kell kitapasztalnunk. Fontos, hogy tisztában legyünk saját lehetőségeink korlátaival. A legmerészebb trambulin-fotós a svájci Jacques Lemoin volt, aki gyönyörű fotókat készített Földünkről:


Jacques Lemoin lenyűgöző trambulin fotója az éjszakai Ibériai félszigetről.

Sajnos 2011-ben egy nagy teljesítményű trambulin kipróbálása során Jacques Föld körüli pályára tért. (R.I.P.)

Az ilyen nagy magasságokban végzett fotózásoknál, nyugodtan használjunk oxigénpalackot, hiszen biztonságunk mindennél többet ér.


Egy kis magasságból készített trambulin-fotóm Sopron főteréről


A Tűztorony madártávlatból, sajnos a felvétel elkészítése után megrándítottam a jobb lábamat

Dietrich Fischer, német profi trambulin-fotós, kimondottan a repülőgépek fotózásának a mestere. Ez a téma nagy gyakorlatot és felkészültséget igényel. Nagyon fontos a megfelelő időzítés. Kezdőknek semmiképpen nem ajánlom ezt a témát, ütközéskor ugyanis nagyon csúnya arcsérüléseket szerezhetnek.


Dietrich Fischer gyönyörű trambulin-fotóján egy F117-es Nighthawk látható (a pilóták kicsit megijedtek)


Dietrich Fischer: Egy mellettem elszáguldó G 550-es gép


Ez a bravúros trambulin-fotó Erica Slowenski munkája

A svéd Stig Järrel a kimondottan madárfotózásra specializálta magát, bemutatok néhány trambulin-képet Järrel munkáiból:


Stig Järrel: Alkonyat


 Stig Järrel: Vicces állatok, mi?


Stig Järrel: Elkéstem!


Rainer Brüninghaus művészi trambulin-fotós: Az ex-barátnőm mókázik! (sajnos nem vitt magával ejtőernyőt)

Nem tudom eléggé hangsúlyozni a trambulin-fotózás veszélyeit! Csodálatos képeket készíthetünk, de fel kell mérnünk a kockázatokat. A következő képen, egy trambulin-fotós  épp hogy csak  megmenekült a halál torkából:


Egy szerencsés kimenetelű trambulin-balestet

Remélem sikerült profi fotós barátaimnak is újdonsággal szolgálnom. Izgalmas, veszélyes de csodálatos világba tekinthetnek így be. Kérem, osszák meg velem élményeiket és fotóikat.